Bögöz

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Bögöz a hajdani Székelyföld központi részén épült, és a  Nagy Küküllõ középsõ völgyszakaszának egyik kiszélesedõ medencéjében, a Bögözi medencében fekszik 450-475 méter magasságban.Székelyudvarhelytõl 11, a megyeszékhelytõl,Csikszeredától 65, Székelykeresztúrtól 17 km-re terül el a 137-es megyei út mentén.

Udvarhelyszék legrégibb településeinek egyike, elsõ irásos emlitese 1333-ban Bugus néven történt. Magyar lakossága a 12 században határvédõként ide vezényelt ''Telegdi'' székelyek utóda.

Bögöz határában sok régészeti ásatást végeztek, melynek eredményeképpen a Pagyvan tetõn lakásmaradványra bukkantak, ahol pattintott kõpengék és nyilhegyek, égetett agyagedények töredékeit fedezték fel.

Református temploma a 13-14 században épült. Az egykori Magyarországot körülölelõ Szent László Lánc különleges gyöngyszeme, Udvarhelyszék egyik legszebb középkori egyházépiteszeti emléke.  A mûemléktemplom értékei a 13-14. századi falképek, a kazettás mennyezet és a rovásírásos emlék. A templomhajó északi falán három falképsorban a Szent László, Szent Margit legenda és az Utolsó ítélet jelenetei láthatóak.