Bögöz környéke
Székelyudvarhely
Click image to open!
Székelyudvarhely jelenleg Hargita megye második legjelentõsebb megyei jogú városa..Lakosságának 96%-a magyar nemzetiségû. Az Erdélyi-medence délkeleti részén, a Nagy-Küküllõ felsõ szakasza mentén fekszik. A Hargita vulkanikus hegység délnyugati fennsíkja végzõdésének és a Küküllõ menti dombvidék alacsonyabb domb-sorainak, a Szarkakõ, a Nagyoldal, a Csicser, a Budvár dombjai határolják.
 
Vasszékely
Click image to open!
A Márton Áron téren áll az 1919-ben eltávolított, egykoron fából készült Vasszékely (apró szegekkel a törzshöz rögzített, vaspikkelyekkel borított szo-bor) helyén az utókor kegyelete által immár bronzból emelt új Vasszékely, amely az elsõ világháború 82-es gyalog-ezredének és a második világháború hõsi halottainak állít emléket (Szabó János mûve).
 
Római katolikus plébániatemplom
Click image to open!
Római katolikus plébániatemplom (Szent Miklós-hegy, Baróti Szabó Dávid u. 34–36.) Erdély késõ barokk stílusú, impozáns egyházi mûemléke. Az 1787–1793 között épült templomban a kései barokk, a korai klasszicizmus mellett a romantika elemei is megtalálhatók. A háromhajós, egytornyos (40 m) templom építtetõje Kadicsfalvi Török Ferenc (1731–1804) plébános és udvarhelyszéki esperes.
 
<< Elsõ < Elõzõ 1 2 3 4 5 6 7 8 Következõ > Utolsó >>